Hoppa över till innehåll

Nyheter:

Tillståndskrav från finansinspektionen

Tillståndskrav från finansinspektionen

Finansbranschen har utvecklats enormt de senaste åren, men myndigheternas reglering har inte alltid hängt med. Länge räckte det med att vara registrerat som ett finansiellt institut för att ge ut eller förmedla mindre krediter (det som populärt kallas för SMS-lån eller snabblån). Sedan 1 juli 2014 har dock lagen skärpts och det krävs numera ett tillstånd för konsumentkreditgivning. Ansökningstiden för detta tillstånd som innebär att företagen står under direkt tillsyn av Finansinspektionen var fram till och med den sista december 2014. Myndigheterna anställde 40 personer för att hantera denna nya arbetsuppgift och beräknade att mellan 30 och 50 företag skulle ansöka, varav majoriteten skulle beviljas.

Dock fick man in över 90 ansökningar vilket gör att handläggningstiden har ökat från beräknade 90 dagar till mellan 3 och 6 månader. Därför har de allra flesta bolag ännu inte fått sin licens (i skrivande stund i april 2015 har 13 företag som alla ansökte tidigt under ansökningsperioden fått licens).

Både Trustbuddy och Savelend har ansökt om tillstånd i tid och båda företagen uppger i sin kommunikation att man beräknar att man får denna licens under första halvan av 2015.

I och med den nya lagen ställs det hårdare krav på de företag som sysslar med kreditgivning eller förmedling av lån (så som fallet är när det gäller p2p). Mest fokus är det på det man kallar ”sund kreditgivning” vilket kort innebär att man ska göra tillräckliga kontroller på de som önskar låna och att man ska neka lån om man misstänker att det kan leda till överskuldsättning.

Denna nya lagstiftning är i sig positiv då den minskar antalet oseriösa aktörer och gör att insynen ökar vilket gör det till en tryggare investering för oss som är intresserade av p2p-utlåning som fenomen och investeringsform.

 

Kommentera