Hoppa över till innehåll

Nyheter:

Svensk Lånemarknad

Svensk Lånemarknad

Peer to Peer lending

Svensk lånemarknad har en ny form kallad Peer to Peer lending vilket är ett lån mellan privatpersoner. Vi har heltäckande guider som går in i djupet på denna uppstickare som ser ut att ta över mer och mer av Sveriges lånemarknad. Vi kommer kartlägga alla stora aktörer i Sverige men än så länge har vi bara gått igenom Savelend. Läs mer i vår introduktionsguide om Peer to Peer lending.

SMS lån och Snabblån

SMS lån och Snabblån är en typ av kredit där låntagaren snabbt kan låna mindre summor, vanligen med hjälp av ett mobiltelefonabonnemang. Benämningen SMS lån sitter kvar även om det är vanligt att lånet sker genom en webbplats och inte SMS-kommunikation. Fördelen är att man snabbt får den lånade summan men att den totala lånekostnaden blir hög. Idag börjar Peer to Peer ta över mer och mer utav marknaden.

JAK bank

JAK Bank är en svensk bank ägd av dess medlemmar. Genom att spara pengar på den Svenska Jak Banken utan ränta under en längre period har man sedan rätt att ta räntefria lån

Detta kan vara ett alternativ för sparare som planerar ett stort lån i framtiden för t.ex en bostad

Lånekontrakt mellan privatpersoner

Att skippa mellanhanden och helt enkelt skriva på ett lånekontrakt är ett alternativ vi inte rekommenderar på P2Pguiden. Självklart kan man tjäna några % i ränta och avgifter men problemet ligger i att man oftast hoppar över den alldeles viktigaste delen av lån, kontrollen om möjligheterna för att kunna betala tillbaka. Är det ett lån mellan familjemedlemmar eller vänner kan det även förstöra nära relationer.

Kreditlån

Kreditlån är generellt något som kan vara bra om man har ett bra kapital men ibland kan behöva en buffert för tillfälliga oförutsedda utgifter. Avida finans är en stor aktör på svensk lånemarknad som vi har tittat närmare på.

Bostadslån

Den vanligaste formen av lån i Sverige är Bostadslån, alltså när man lånar för att ha råd att köpa en bostad. Enligt nuvarande regler får man endast låna upp till 85% av bostadens värde och resten får man betala kontant. Ibland har man möjlighet att undkomma detta genom ett blancolån som då har en betydligt högre ränta (även vid dagens låga räntor brukar denna kunna vara över 7%). De flesta banker inför just nu hårdare krav på amortering av bostadslån och man bör ha med detta i sin kalkyl för hur mycket man behöver betala varje månad. Alltså, även om räntorna är låga i dagsläget så behöver lånet (som alla andra lån) betalas tillbaka. Detta blir indirekt ett sparande i den bostad man har som förhoppningsvis behåller sitt nuvarande värde.

Kommentera