Hoppa över till innehåll

Nyheter:

Savelend

Savelend

Savelend Sweden AB är en av de bolag som har etablerat sig på marknaden för p2p-lån de senaste åren. Bolaget registrerades under 2013 men började inte med sin förmedlingsverksamhet förrän i januari 2014. Man valde att ha ett stort kundfokus från början och att vara transparenta med hur man bedriver sin verksamhet.

Det har visat sig vara ett lyckosamt val och man har under ett drygt år attraherat över 200 investerare och fått över 7 000 låneansökningar totalt. Man har trots en ringa maxstorlek på lån på 5 000 kr förmedlat lån på över 8 000 000 kr och har en beräknad avkastning till sina investerare (som man kallar Sparare) på drygt 10%.

Man har haft strikta krav för den som vill låna, enligt egen utsago bland de tuffaste i branschen och bedömer en person som önskar låna i flera steg. Den viktigaste delen är kreditbetyget som man sätter samman av flera olika parametrar så som inkomst, social situation och hur det ser ut med betalningsanmärkningar. Man gör även som ett av de första företagen i branschen en manuell kontroll hos Kronofogden för att inte bara få reda på om en person har betalningsanmärkningar utan även om man har fått tidigare ansökningar om betalningsförelägganden, som är steget före en anmärkning.

De strikta kontrollerna gör att en mindre andel lån behöver skickas till inkasso, speciellt som man sedan mars 2015 har blivit mer flexibla med återbetalningstiderna och förlänger återbetalningstiden mot förhöjd ränta och avgift. För den som investerar är man frikostiga med information och deras VD skickar varje månad ut ett månadsbrev där man summerar det viktigaste som hänt och kommer hända. Om man har ytterligare frågor så kan man alltid kontakta dem och få svar.

Den största nackdelen handlar om att de är ganska nystartade så volymerna är inte jättestora jämfört med deras främsta konkurrent Trustbuddy. Man förmedlar lån för ungefär 1 500 000 varje månad så om man har en större summa pengar man vill investera så kan det ta tid att få allt utlånat. Även om kapitalet som inte är utlånat ligger på ett räntekonto som ger 2,2% i ränta per år är det inte därför man väljer att spara i p2p.

Vi tror att Savelends sätt att arbeta fungerar och den tillväxt man har visat (över 100% i utlånat kapital bara mellan januari 2015 och mars 2015) tyder på att man har framtiden för sig och vi kommer hålla ögonen på utvecklingen för företaget.

Besök Savelend.se

Kommentera