Hoppa över till innehåll

Nyheter:

Peer to Peer lending

Peer to Peer lending

Peer to peer lending, eller mer populärt förkortat och översatt P2P lån är ett ganska nytt fenomen som växer enormt snabbt nu både i Sverige och Europa. Kort kan man säga att man återgår till den roll som bankerna hade från början innan man blev stora statsbärande institut. Man tar helt enkelt emot pengar från privatpersoner och företag och lånar ut dessa till privatpersoner och företag som har behov av att låna.

Det första bolaget som började med Peer to Peer Lending är amerikanska Lending Club som började 2006 och som snabbt fick starka investerare i form av bl.a. Google. I Europa är det främst Storbritannien som driver utvecklingen och utlåningen enbart på den marknaden är större än resten av Europa tillsammans.

I Sverige var det först Trustbuddy som startade utvecklingen och då i formen av snabblån eller smålån på upp till 10 000 kr. Idag är man en av de största aktörerna på den marknaden och ger ut nästan 20 000 lån varje månad. Efter det har det senare kommit upp en uppstickare inom samma nisch som heter Savelend som verkar ha ett tydligare kundfokus och transparens än Trustbuddy och således har kunna ta marknadsandelar.

Även Bonnierbackade Toborrow har kommit in på marknaden och sysslar med företagsutlåning, men med samma princip i form av p2p där det är andra företag och privatpersoner som står för kapitalet. När det gäller större lån finns även finska Fixura och Bondora som erbjuder investeringsalternativ för den som är intresserad av att investera. Slutligen finns Tessin som använder p2p-investering som ett sätt att finansiera investeringar i fastigheter.

Vi på p2p-guiden kommer hålla dig uppdaterad i branschen och se till att du får alla nyheter som rör denna spännande och snabbt växande bransch samt guider och recensioner av de viktigaste aktörerna.

Kommentera