Hoppa över till innehåll

Nyheter:

Effektiv Ränta

Effektiv Ränta

Begreppet effektiv ränta används som ett jämförelsemått när det handlar om att jämföra kostnaden för att ta en kredit. Det är dock ett kontroversiellt mått och många långivare som ger ut lån på kortare perioder anser att måttet är extremt felaktigt då det många gånger ger siffror som inte är relevanta för jämförelsen.

Enligt personer insatta i branschen är det lite som att hotell skulle behöva redovisa den totala kostnaden för att bo hos dem ett år jämfört med bara den natten man egentligen är intresserad av. Om man jämför priset på att bo på hotell med att hyra en lägenhet är självklart kostnaden avsevärt mycket högre men ej heller relevant.

Dock är det ett bra jämförelsemått om man vill jämföra likartade produkter. Om du således jämför flera olika långivares effektiva ränta på samma tidsperiod så får du alltså fram ett relevant jämförelsemått. Om ett lån på 3 000 kr lånat på 30 dagar har 1 000% i effektivt ränta och ett annat på samma summa och samma period har 2 000% i effektiv ränta är således det första lånet att föredra.

Att den effektiva räntan är på 1 000% har dock väldigt lite med verkligheten att göra om du vill veta hur mycket du får betala om du vill låna på ett år. Formeln för att beräkna den effektiva räntan har nämligen flera felaktigheter och beräknar den betalda räntan som om den upprepades konstant. I verkligheten kan inte lånegivarna göra detta då de snabbt skulle falla offer för ockerlagen och om man applicerar detta sätt att räkna på andra avgifter som finns i samhället så som förseningsavgiften för trängselskatten så blir siffrorna än mer absurda. Simon Nyström har noterat detta i en artikel på sin jämförelsesida SMSlånonline.

När det gäller effektiv ränta för just p2p-lån så är denna relevant främst för lån med längre löptider då du enkelt kan jämföra räntorna mot det bankerna erbjuder. Ofta kommer du märka att du får en bättre ränta av företag som ger p2p-lån eller i de fall där du inte får det, att bankerna ändå inte hade sett dig som en attraktiv kund.

Begreppet effektiv ränta innefattar alla avgifter som ska ingå i ditt lån, så som uppläggningsavgifter, aviavgifter och annat. Begreppet infördes just efter att flera bolag hade marknadsfört lån med 0% ränta men istället haft höga avgifter. Även om just den beräkningen är felaktig är själva andemeningen bra. Det är oerhört viktigt när man lånar att reda ut den totala kostnaden för lånet i kronor och ören då det i slutänden är det du betalar. Inte en ränta på flera tusen procent.

 

Kommentera