Hoppa över till innehåll

Nyheter:

Avida Finans

Avida Finans jämfört med p2p-lån

Den största skillnaden mellan vanliga kreditgivare så som Avida Finans och kreditförmedlare som ger ut p2p-lån så som Fixura är varifrån pengarna kommer. För den som lånar kan även räntan skilja sig till det bättre även om inte Fixura har öppnat upp för svenskar att låna ännu.

I fallet Avida Finans så lånar du pengar direkt av företaget och all ränta och alla avgifter du betalar går direkt till dem och det är även Avida som företag som ansvarar för att driva in skulden. De är en av de snabbaste företagen på marknaden att skicka in till Kronofogden och ett av de företag som har registrerat flest ansökningar om betalningsföreläggande där (steget för en betalningsanmärkning).

Om du istället tar ett p2p-lån så lånar du generellt inte av företaget utan av andra privatpersoner (eller ibland företag). Räntan du betalar går därför till den som lånar ut pengarna även om företaget som tillhandahåller tjänsten normalt tar antingen avgifter eller  en del av räntan. Om du inte betalar tillbaka ditt lån är det också andra privatpersoner som drabbas då det är de som tar kreditrisken. Det är dock oftast p2p-lånegivaren som hjälper sina investerare att driva in pengarna.

Kreditkontrollerna kan skilja sig, då företag som erbjuder p2p-lån i utbyte mot  högre ränta ibland kan välja att förmedla lån till personer som normalt inte får låna medan företag så som Avida Finans oftast har färre antal olika mallar. Generellt är dock båda typerna av företag betydligt generösare med att bevilja lån än vad traditionella banker är.

För att få reda på hur det ser ut för dig behöver du göra en ansökan på båda ställena och se vilken ränta som erbjuds. Oftast kan det skilja sig ganska mycket från den annonserade räntan då det nästan alltid görs en individuell bedömning. Även om den annonserade räntan ser låg och bra ut betyder det inte att det är den räntan du kommer erbjudas till slut (oftast kommer den vara betydligt högre). Var dock försiktig om du ansöker om lån och kontrollera om företaget gör en så kallad UC-upplysning på dig.

Det handlar om var företaget hämtar sin kreditinformation. Traditionella banker och om du ansöker om ett lån på en större summa använder oftast UC då de har tillgång till mest data (så som hur mycket du har i nyttjad och outnyttjad kredit) och har funnits längst. Dock använder många andra exempelvis Creditsafe då dessa bara behöver skicka ut en omfrågandekopia som du ser. Om en UC tas betyder det att andra företag som tar en upplysning på dig ser att det har tagits en upplysning, något som har en negativ påverkan på ditt kreditbetyg och bl.a. kan ge högre ränta, eller leda till att din ansökan avslås.

Besök Avidafinance.com

Kommentera